Λευκοχώρι 2012
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις  «ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ, 2012», που έγιναν για δεύτερη συνεχή χρονιά με μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική και όχι μόνο, κοινωνία σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου .  Μία ομάδα νέων από το Λευκοχώρι μαζί με μεγαλύτερους κάθε ηλικίας συναντήθηκαν   και υπό την καθοδήγηση του πολιτιστικού συλλόγου «ΛΕΥΚΕΣ» που εδρεύει στο χωριό και του συλλόγου Λευκοχωριτών « Η ΣΑΡΑΚΙΝΑ» που εδρεύει στην Αθήνα  εργάστηκαν  εθελοντικά με μεράκι , έμπνευση και αφοσίωση και  οργάνωσαν  εκδηλώσεις με ευρεία θεματολογία, από 29 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2012, με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον την οικολογία, την παράδοση και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
"Το σύνθημα της επι στροφής  με σύμβολο τον ανεμόμυλο  αποδείχθηκε ότι συσπειρώνει, αναζητεί και προτείνει λύσεις σε σύγχρονα αδιέξοδα μέσα από μια νέα συλλογικότητα. Η μουσική, ο χορός και η τέχνη  συντρόφεψαν τις ευχάριστες  αυτές καλοκαιρινές αναζητήσεις.
Μέσα από τις περιβαλλοντικές δράσεις αναπτύχθηκε ένας διάλογος που αναδεικνύει νέους δρόμους και αναμένεται να συνεχιστεί σε μια περισσότερο τεκμηριωμένη βάση με τη συμμετοχή των φορέων  που δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχύσουν την προσπάθεια, αλλά και των κοινωνικών ομάδων  που συμμετείχαν στις δράσεις. Ειδικότερα στις συζητήσεις που έγιναν για τη βιοποικιλότητα και τη φυσική καλλιέργεια συζητήθηκαν οι δυνατότητες φθινοπωρινών δράσεων σποράς στο χωριό.
Στις εκδηλώσεις – συζητήσεις για την υγιεινή διατροφή τα βότανα και τους ντόπιους  σπόρους  και την τοπική παραγωγή εκλεκτών προιόντων σε συνδιασμό με τον τουρισμό   , παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης  και ο  Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ε. Κουκιαδάκης και στον οποίο δωρήθηκε αναμνηστική πλακέτα με στεφάνι ελιάς φτιαγμένη από το καλλιτεχνικό εργαστήρι .Στη συζήτηση για τη μεσογειακή διατροφή και την εξέλιξη της Ιατρικής  στην Κρήτη συμμετείχε ο Μορφωτικός Συλλογος Επιστημών Υγείας . Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Ιατρικής Κρήτης με ομιλητή τον κ. Ε. Δετοράκη και μέλη της τράπεζας σπόρων Πύργου.
Το θέμα διαχρονικής διαχείρισης του νερού των πηγών στο Λευκοχώρι αλλά και της οργανωμένης ύδρευσης ανέπτυξαν οι δύο τελευταίοι πρόεδροι του χωριού Μηνάς Αντωνιάδης και Γιώργος Φροσινάκης,  .

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή νέων, παιδιών και ενηλίκων στα καλλιτεχνικά και δημιουργικά εργαστήρια ενώ υπήρξε και ανταπόκριση από τα γειτονικά χωριά.
Συγκεκριμένα λειτούργησαν εργαστήρια: παρασκευής σαπουνιού, κηροποιίας, θεατρικού παιγνιδιού, χειροτεχνίας, κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού -χαρτοπολτού,  κοσμήματος
Στόχος των δημιουργικών εργαστηρίων είναι: Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η απελευθέρωση της έκφρασης, η  ανάπτυξη των δεξιοτήτων αλλά και η μύηση στις εφαρμοσμένες τέχνες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  στη βάση αυτής της φιλοσοφίας ήδη από το χειμώνα του 2011 λειτούργησαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, μουσικής και χορού .
Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου στις συναυλίες σε ένα πλήρες πρόγραμμα που περιελάμβανε:
  • Συναυλία Ψαραντώνη, στις 30 Ιουλίου
  • Ροκ  και έντεχνο τραγούδι από το μουσικό σχήμα ΑΛΜΑ, στις  1 Αυγούστου
  • Ρεμπέτικη λαϊκή βραδιά με συγκρότημα υπό την αιγίδα του Γιάννη Παξιμαδάκη, στις 3 Αυγούστου
  • Κρητική βραδιά με το Δημήτρη Σγουρό, στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.
 Εξαιρετική επιτυχία είχε επίσης η κατασκήνωση  του  4ου συστήματος αεροπροσκόπων Ηρακλείου,  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο δασάκι του χωριού, ενώ ενθουσιώδης ήταν η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ομάδα και στους κατοίκους του χωριού.
Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την αφήγηση παραμυθιών στη στέρνα του χωριού από την Πελαγία Φέξη, μετά τον εκκλησιασμό στις 6 Αυγούστου.  
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου , με τη θεατρική παράσταση “Μύθοι του Αισώπου” με την Μαρία Τερζάκη, Σταυρούλα Παυλικού και τον Δημήτρη Κουφογιώργο, καθώς και την παράσταση Καραγκιόζη από τον Άθω Δανέλη, με μια σημαντική προσέλευση κοινού κάθε ηλικίας από τη γύρω περιοχή.
Συμπερασματικά, μέσα από τις δράσεις των κατοίκων του Λευκοχωρίου, αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά o ρόλος του εθελοντισμού στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των τοπικών κοινωνιών αλλά η αισιοδοξία και ο δυναμισμός που εκπέμπουν οι συλλογικές δράσεις .  Είναι Αποτελεί πλέον αναμφισβήτητη αναγκαιότητα στις μέρες μας, οι μικρές τοπικές κοινωνίες με εθελοντικές, συμμετοχικές διαδικασίες, να αναδεικνύουν σύγχρονα θέματα και να δημιουργούν προοπτικές επι-στροφής  αλλά και δυνατότητες απασχόλησης των νέων.
Το πείραμα Λευκοχώρι Επιστροφή πέτυχε. Ας ανοίξει ο δρόμος για τα χωριά και τις μικρές κοινότητες του νησιού".